Sisätilojen lattiamateriaaleina laatat ovat kasvattaneet suosiotaan suhteessa perinteisiin puu- ja laminaattipintoihin. Suosio on ymmärrettävää, sillä lattialaatta on kestävä, helppohoitoinen ja lisäksi väri- ja pintavaihtoehtoja on runsaasti.
Lattialaatta ei ole enää pelkästään saniteettitilojen lattiamateriaali, vaan enenemässä määrin eteiset, keittiöt, käytävät, takkahuoneet ovat saaneet sijaa. Keraamisen laatan tilakäytöllä ei käytännössä ole rajoitteita.
Kodin lattialaatta voi olla teknisiltä ominaisuuksiltaan vaatimattomampi, kuin julkisten tilojen laatta. Tämä ei ole negatiivinen asia, koska sisätilan lattialaatat sisältävät enemmän värivaihtoehtoja (esim. koboltti, punainen), kuin ulkolaatoissa. Yleisesti ottaen mikä tahansa lattioihin tarkoitettu keraaminen laatta riittää kestävyydeltään yksityistiloissa. Useimmiten pääkriteeri on estetiikka, mutta on tärkeää huomioida tilan käyttötarkoitus. Esimerkiksi hiekkakulutusalueella olevilta laatoilta vaaditaan enemmän kuin saniteettitilojen lattioilta. Kodin lattialaatoissa valinnan vaihtoehdot ovat valtavat niin väri- kuin kokomaailmassakin. Lattialaatan tärkein kriteeri estetiikan jälkeen on sen kestävyys. Yleisesti lattialaatat ovat joko PEI –luokiteltu (lasitettu lattialaatta) tai MOHS-luokiteltu (lasittamaton lattialaatta). PEI -luokitus antaa laatoille arvot yhdestä viiteen riippuen laatan pinnankovuudesta. MOHS -arvo on yhdestä kymmeneen. PEI III ja MOHS 5 arvot ovat yksityisen kodin lattialaattana erittäin sopivat. Enemmän ja enemmän visuaalisen maun ja valmistustekniikan kehittyessä perinteiset kodin laatat ja julkisen tilan laatat ovat kohtaamassa toisensa.
Lattialaatta on perinteisesti ollut kodin saniteettitilojen lattiamateriaali. Pesutiloissa lattian kaltevuusnormit rajoittaa lattialaatan koon yleensä maksimissaan 10x10 senttiin. Saniteettitilojen lattialaatoissa täytyy huomioida liukkaus, mahdollinen kova kulutus (ulkokäynti kodinhoitohuoneesta tvs., yleisesti PEI II on riittävä) sekä joskus "pakotettuun" väriin mikäli on esim. kalkkipitoinen vesi.
|